Sönmemiş olan bir sigara, elektrik kontağı, güneş ışıkları, soba ve ocak gibi vs. ısı kaynakları, bazı kimyasal tepkimeler, sürtünmeye bağlı olarak ortaya çıkmış olan ısılar ile yanıcı maddelerin herhangi şekilde tutuşma sıcaklığına gelmesi de yangının başlamasına neden olabilmekte. Doğal bazalt kayası ve geri dönüştürülmüş cüruf bileşimi nedeniyle, taş yünü, ateşe, suya ve küfe dayanıklılığı da dahil olmak üzere bir dizi benzersiz ve değerli özellik sergiler.
Kod değişiklikleri, artan ürün bilgisi ve bina uygulamalarındaki değişikliklerle, tüm binalarda geliştirilmiş yangına dayanıklılık ihtiyacı, yapılı çevrenin iyileştirilmesi ve dünya çapında yapıları kullanan ve işgal edenleri korumak için daha fazla dikkat çekiyor. Eşsiz ve faydalı özellikleri ile taş yünü yalıtım, pasif yangından korunma sağlamak için yalıtım söz konusu olduğunda ön plana çıkmaktadır.
Yangından Pencerelerde ise yangın dayanımlı özel yangın camı üniteleri kullanılır. Dahası yangın camları çoğunlukla bina iç birimlerinin birinden diğerine yangının yayılmasını, bazen de bitişik binalardaki yangının komsu binaya sıçramasını önlemek için kullanılırlar.
Bu durumda tesisat duvarları, döşemeleri ve tavanları deldiği yerde ısı ile genleşen özel mastikler kullanılarak alev ve dumanın yayılmasına karşı önlemler alınır.
Genel olarak yangın yalıtımının faydaları nelerdir denilirse,bundan dolayı diyebiliriz ki yangından oluşan yüksek ısı ve dumanın yayılmasını geciktirir. Dolayısıyla yangın bina çökmeden yapının güvenli şekilde terk etmemize imkan ve zaman sağlar. Yapıların içerisinde oluşturulmuş olan güvenli bölümlerle can ve mal kayıplarının azaltılmasını sağlar.
Peki Yangın yalıtımı nasıl yapılır? Yangın yalıtımı, yapının tasarımı aşamasında muhakkak planlanmalıdır. Yapı içerisinde bulunan yanıcı malzemelerin özellikleri ve miktarına göre yangının güvenliğine ilişkin önlemler belirlenir. Bina içerisinde de bulunabilecek insan sayısı da yapının kullanımı amacına göre risk değerlendirilmesi yapılır.
Bu risk altında değerlendirmesi neticesinde yapı duvarlarının, tavan ve döşemelerinin yangına dayanıklık süreleri belirlenir.
Yapılar tasarlanırken tabiki bölümlere ayrılması önemlidir. Böylece yangın zararlı etkileri ve olumsuzlukları sınırlandırılması ve güvenli kaçış bölgelerinin oluşturulması sağlansın. Oluşturulmuş olan bu bölümlerin duvarlarına, tavanına, döşemesine ve yangının yalıtımı yapılarak bu kısımlara yangının dumanın ulaşması engellenmiş olur.
Bu bölümlerde de bulunan kapı ve pencerelerin belirli yangının dayanım özellikleri olması yalıtımı güçlendirecektir. Yapılarınızın taşıyıcı kısımlarına da yangın yalıtımı yapılarak, yangının başlama anından söndürme işleminin tamamlanmasına kadar geçen sürede yapının yıkılmadan ayakta kalması sağlanır.
Yangının sıçramaması için çatı ve cephelere de yangın yalıtımı yapılır. Bu Durumda Kazan dairesi gibi riskli bölümlerin duvarlarına, duman gazlarının ve ısının yayılmaması için hava kanallarına ve tesisat borularının geçtikleri bölgelere de yalıtım yapılır.