İleri Teknoloji Yapılar için İdeal Bir Malzeme olan PVC Membran
PVC Membran demek kısaca anlatmak gerekirse “Poli-Vinyl-Chlorid [Poli -Vinil – Klorür]” kimyevi isimlerinin başta bulunan harfleridir. PVC, en uygun ve gerekli katkıların yardımıyla oluşturulan çok uzun ömürlüdür. Hava şartlarına karşı da dayanıklı ve sağlam bir plastik alaşımındandır.
Dünyanın çapında yılda aşağı yukarı 23 Milyon / ton, Avrupada ki sayısı ise yaklaşık 5,5 Milyon.ton/yıl olarak tüketilmektedir.
Endüstriellere Göre PVC Membran Kullanımı
PVC ürünü özellikle uzun ömürlü ürünlerin ( 20 – 50 yıl ) söz konusu olduğu sanayi dallarında da kullanılmaktadır. Bu özelliği sayesinde yapı ve yalıtım sektöründe borularda, pencere profillerinde, kablolarda, yalıtım olarak membranlarında, zemin kaplama malzemelerinde de yıllardır tercih edilmektedir. Tünellerin inşaatlarında kullanılan PVC esaslı yalıtım membranların da 100 yıla aşkın varan kullanım süreleri amaçlanmakta.
PVC denilince diğer plastik alaşımlı maddelerle karşılaştırıldığı zaman, çok az miktarda petrol refraksiyonu sonucu üretilen bir üründür.
Klor, kaya tuzunun elektrolizi sayesinde olan, “atık ürün” kategorisinde de ortaya çıkarak, Etilen ile bağlanıp ve böylece yararlı bir şekilde kullanılmakta ve bu durumda atmosfere serbest bırakılmaz., Petrol etilen ve klorun crackgas (parçalayıcı gaz) ile sodyum klorid elektrolitinden Vinilklorid PVC’in çıkış ürünü olarak böylece ortaya çıkartılır.
Bir olan sürü vinil klorid molekülleriyle birlikte, monomer (tekiz) olarak ta bilinen Polimerizasyon sonucunda polivinilklorid (kısaltması PVC) ortaya çıkmakta, yani denilmek istenen bir polimer aynı şekildeki zincirleriyle birlikte çok zincir halkasıyla birbirine bağlanmış şeklinde. Gazın şeklindeki vinilklorid’in sonuç ürününden, bir başka toz daha da elde edilir, bir katı cisim şeklindedir ki ve bu şeklide katı ve pürüzlüdür ve işlenilmeden üzerinde de çalışılması kesinlikle mümkün değildir. İşlenilmesi için ise de yardımcı maddelere aditif (katkılara) ihtiyaç duyulmakta.
PVC bir amorf ( yani biçimsiz) plastik alaşımıdır, kristalleşme verileri yoktur ve bu nedenle de tamamen transparandır yani (şeffaf). Bu oluşumu sayesinde plastik olan katkılarının homojen şeklinde ve plastik yapısına entegre edilmesini sağlarlar. Bu durumda PVC Membran’in özellikleri olağanüstü bir şekilde kombine edilebilirler ve bunun sonucunda, PVC bir çok yerlerde kullanılırlar. PVC gibi de çok amaçlı kullanılabilen başka bir plastik alaşımlı madde hemen hemen yoktur. Uygun olan katkıların seçimiyle PVC 180-200°C ‘lerde ayrıştırılmadan da işlenebilir. Bu plastik alaşımının sonucunda “şekil değişimleri” alçak ısı derecelerinde de mümkündür. Bu tip olan işlemlerde ham maddeler birleştirilir, hem borular, hortumlar, profiller, folyo ve plakalar ekstrude edilir dahası (file şekline bölüştürülür), teller kaplanır, yalıtımlı kılavuz rayları silindirik şekle getiril, devamında hazır parçalar püskürtülerek dökülür ve içi boş gövdeler üfürülerek uygun bir şekilde oluşturulur.
Söz konusu olan “PVC “
Son yılın zamanlarında PVC politik çevrelerce sürekli gündemde tutulmakta ve duygusal argümanlarla karşılaşıldığından, bu metnimizde konu çerçevesi içinde PVC hakkında sizlere bazı açıklamalarda bulunmak istedik. Okumuş olduğunuz yazımızda aklınıza takılan bütün sorularınız için ücretsiz danışmanlık hizmeti için bizlere iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz…